Project Spotlight: A Milton Feat of Ancient Practices

Posted on

Architecture & Interior Design: LDa Architecture & Interiors

Builder: Denali Construction

This week we wanted to cover a project by our friends at LDa Architecture and Interiors that’s full of light and air to contrast from daylight savings ruining our perception of harmony.

This project, in particular, is philosophically fascinating as its based on the principles of Vastu Shastra, a traditional Hindu system of architecture.

Vastu Shastra is complex and dates back to the sixth century, but the easiest way to understand it is viewing the home as a living organism – design, layout, measurements, ground preparation, space arrangement, and spatial geometry all following suit.

This system is designed to prevent negative energy and promote positive energy through a space – most often represented by a grid divided into quadrants corresponding to cardinal directions, and assigned to each of the elements: fire, water, air, and earth.

Let’s take a tour

Spaces here are divided by shelving, wood screens, a glass stair, and a central fireplace – which help create an open flow in the nine-grid layout the family chose.

In a warmer climate, the center square called Brahmasthana (the light and energy center) would be an open courtyard. But instead here it was fashioned to be a living room with a large central skylight system. As you can see above, there is artful striation of shadow and light depending on where the sun hits.

Dining Room

Situated around the center in the surrounding quadrants are the kitchen, entry, temple, stair, guest bedroom, dining room, playroom, and family room. All rooms in the house possess as much light as possible with their large floor to ceiling windows which was a goal for the homeowners.

Nestled in the dining room is our Amicable Bench and Clutch Chairs.

Kitchen

Nature imagery is delicately weaved in throughout – like the silver vine wallpaper reflecting light on the backsplash or the water droplet mirror duo next to the kitchen counter.

Bertoia Counter Stools wrap the counter with their honeydew seat pad staying within the rich natural palette.

Family Room

The quadrant orientation has the kitchen directly face the family room – perfect for relaxing or making food for a movie night. And do you spy our Hecks Ottomans fitting right in with the organic forms?

Bedrooms

Upstairs, the bedrooms are divided over two areas – occupying three “squares” on opposite sides of the home. The blowing dandelion in the guest room below is one of our favorite touches.

Saarinen Side Tables and Nook Bed don’t look too shabby either.

Master Bathroom

Our favorite details here are the incredible tile work and mixing the mediums of wood and marble for the countertops.

Interested in more of LDa’s work? Browse their portfolio here.

All Photography: Greg Premru Photography

  • Share

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.